plukken

De vacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een laag (zachte) onderwol en een laag (harde) dekharen.

De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht. Bij plukken worden loszittende dekharen van ruwharige honden verwijderd.

Een plukhond kan dus alleen geplukt worden als de dekharen goed los zitten, oftewel als de vacht plukrijp is. De dekharen worden met kleine plukjes tegelijk verwijderd zodat uiteindelijk alleen de onderwol over blijft. Het is belangrijk dat een plukvacht op een vakkundige wijze wordt geplukt om te voorkomen dat een hond ongemak ervaart van het plukken.

Bij het plukken van een hond worden vaak alle dekharen verwijderd. Het is echter ook mogelijk om een plukvacht te strippen. Strippen betekent dat slechts de helft van de dekharen weggeplukt worden. Het resultaat is dat er een laag onderwol en een laag dekharen (de helft van het oorspronkelijke aantal) overblijft. Na de trimbeurt beginnen er nieuwe dekharen te groeien.

Bij de volgende trimbeurt worden de lange (oude) dekharen die bij de vorige trimbeurt zijn blijven zitten weggeplukt. Nu blijft wederom de onderwol achter samen met de nieuwe (kortere) dekharen die zijn gaan groeien na de eerste trimbeurt. Er blijven ook na de tweede trimbeurt dus 2 lagen haar staan. De laag dekharen die na de tweede trimbeurt blijft staan groeit door tot lange dekharen. Tegelijkertijd groeien er nieuwe dekharen. Bij de derde trimbeurt worden wederom de langere dekharen verwijderd en blijven de kortere dekharen achter, enzovoorts.

 Bij een stripvacht verlaat een hond de trimsalon dus met een dubbele vacht en nooit alleen met onderwol. De hond ziet er nog enigszins ruig uit doordat een deel van de dekharen achterblijven. Om een stripvacht in stand te houden moeten honden met een stripvacht vaker naar een trimsalon dan honden met een plukvacht. Meestal gaan we dan uit bij een stripvacht van elke 3 maanden en een plukvacht elke 6 maanden.

Honden die geplukt kunnen worden zijn: Alle ruwharige honden zoals onder anderen ruwharige Teckels, Schnauzers, de meeste Terriërs, Griffons, etc.